23 січня в Міністерстві освіти і науки України відбувся круглий стіл з питань формування культури здорового харчування учнів нової української школи. В обговоренні взяли участь вчителі, керівники шкіл, батьки, експерти та представники відомих компаній – виробники молочних продуктів, які безпосередньо вже сім років підтримують ініціативи щодо підвищення обізнаності учнів, батьків та вчителів з питань раціонального харчування, свідомого споживання та здорового способу життя через впровадження проекту «Три молочні продукти на день». Проект підтримав Інститут інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України, Інститут модернізації змісту освіти в рамках ініціативи Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Наталія Бєскова, заступник директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України, зазначила, що завданням нової української школи є виховання здорової дитини та свідомого громадянина, а здоров’язбережувальна компетентність учня є однією з ключових. За словами керівника відділу тестувань «Науково-дослідницького центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Ніни Кільдій, саме склад продуктів, їхній вибір, поєднання елементів та раціон школяра становить основу здоров’я людини, її довголіття.
Обговорення досягнень багаторічної роботи серед педагогів – вчителів, керівників шкіл – відбулось навколо такої важливої теми, як створення сприятливого середовища для учнів та батьків. Цього можна досягнути щоденною роботою з учнями, проектами та уроками, спрямованими на виховання свідомого ставлення до харчування та способу життя. Вчителі та керівники шкіл Києва розповіли про інтегрування теми харчування в предмети, які вивчають учні – основи здоров’я, фізичне та трудове виховання. Це здійснено у гімназії «Гармонія», в якій створено територію «Я – сам», де діти навчаються обирати та готувати страви, створюють скульптурні та архітектурні твори, присвячені харчуванню. У школі-дитсадку «Лісова казка», гімназії «Апогей» м. Києва, спеціалізованій школі № 181 ім. І. Кудрі та ЗОШ № 2 м. Вишневе вже багато років на основі уроків відбуваються конкурси та фестивалі, присвячені формуванню споживчої культури, проводиться просвітницька робота з батьками. Педагоги висловили побажання продовжувати таке партнерство між виробниками молочних продуктів та школами, щоб зміцнювати культуру здорового харчування дітей, починаючи з молодшого шкільного віку.
Важливим акцентом круглого столу стала думка виробників. За даними ВООЗ, в Україні населення споживає молока на 13% менше світової норми, що призводить до недостачі кальцію та інших важливих мікроелементів в організмі. Натомість українці споживають на 11% більше цукру та солі, що є шкідливим. Тому виробники молочних продуктів заклали в основу просвітницької роботи філософію тривалості життя та якості споживання й об’єднали свої зусилля у проекті «Три молочні продукти на день».
Обговорення потреб школи та інтереси батьків прозвучали від освітньої батьківської ради м. Ірпеня, представники якої закликали до поширення ідей здорового харчування серед батьків та необхідності їхнього активного залучення в цю роботу, висловили готовність підтримати школи.
Підсумовуючи обговорення, директор Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України, академік Валерій Биков наголосив, що молоді українці та їхні батьки мають жити та розвиватись у здоровому середовищі, зокрема вміти робити свій споживчий вибір на користь якісної продукції, орієнтуватись у відкритому середовищі та широкому полі інформації. У цьому сенсі зв’язок освіти та виробництва є неоціненним.
18:47 25.01.2018